viernes, 15 de junio de 2018

CUINA MARINERA: MUSOLES, GATET SEC I TORRAT

GENT, COSTUMS, TRADICIONS, HISTORIES, PATRIMONIS I PAISATJES DE LA PROVINCIA DE CASTELLÓ:

PER: JUAN E. PRADES BEL (Taller d'història, memòries i patrimonis).

Sinopsis): RECORDAR TAMBÉ ÉS VIURE…

Temàtiques): ANTICS CUINATS POPULARS I PREPARACIONS GASTRONÓMIQUES DE TORRELASAL.

"CUINA MARINERA: MUSOLES O GATET SEC I TORRAT".


Escriu: JUAN EMILIO PRADES BEL.

INGREDIENTS: Musola, peix gat (Mustelus mustelus, Mustelus asterias) i sal.
PROCÉS: Pelar la musola y rentarla amb aigua de la mar, amb la sal aderida amb el bany de mar, pot ser suficient per a el secat, però en temps de calor cal afegir sempre un polset de sal, a l'hivern no fa falta, peró no va de mal un poc de saladura. El deshidratat i la saladura són formes típiques de conservar alguns aliments proteinics.
COSTUMBRISME: en acabar la pesquera la musola es pelava en la mateixa platja, se desviscerava i es netejava molt bé amb aigua de la mar, s'escorria i es penjava al sol overta amb una canya per al seu assecat que durava uns dies, per a la nit se tenía que entrar per a evitar l'aigüatge que puges corrompre el peix, si era a l'estiu o feia algo massa de calor es salava una mica, que un cop ben sec estaba apte per a consumirse o es guardaben les musoles al rebost un temps, en un lloc sec i airejat de la casa, fins a l'hora del seu consum . 
CONSUM DE LA MUSOLA: A l'hora de cuinar la musola o peix gat secat a l'aire, una de les maneres mes popular de consumirlo era torrat a la brasa, després es procedia a trossejar-lo sobre un plat ón se'l ruixaba amb un chorritet d'oli d'oliva u oli mezclat amb una picadeta d'all, pebre roig i un troset de pesteta coenta , si la musola no estaba seca del tot, es solía fer també fregida una mica amb alls, ocasionalment quant el día era plovedor y de temporal, era costum de fer algo d'allioli, el qual es restregaba per damunt de les llesques de pa torrat, per acompanyar al plat de musola torrá.
AGRAIMENTS: Estes receptes marineres antigues, varen ser transmeses oralment per Pascual “el Ruso” (pescador de Torrelasal) i Encarnación “la Marinera” (venedora del peix de Torrelasal) als clients i veïns de Torrelasal i de la resta de la Ribera de Cabanes.










No hay comentarios:

Publicar un comentario