GENT, COSTUMS, TRADICIONS, HISTORIES, PATRIMONIS I PAISATJES DE LA PROVINCIA DE CASTELLÓ:
PER: JUAN E. PRADES BEL (Taller d'història, memòries i patrimonis).
Sinopsis): RECORDAR TAMBÉ ÉS VIURE…
Temàtiques): ANTICS CUINATS POPULARS I PREPARACIONS GASTRONÓMIQUES DE TORRELASAL.
"CUINA MARINERA: MUSOLES O GATET SEC I TORRAT".
Escriu: JUAN EMILIO PRADES BEL.
INGREDIENTS: Musola, peix gat (Mustelus mustelus, Mustelus asterias) i sal.
PROCÉS: Pelar la musola y rentarla amb aigua de la mar, amb la sal
aderida amb el bany de mar, pot ser suficient per a el secat, però en
temps de calor cal afegir sempre un polset de sal, a l'hivern no fa falta, peró
no va de mal un poc de saladura. El deshidratat i la saladura són
formes típiques de conservar alguns aliments
proteinics.
COSTUMBRISME: en acabar la pesquera la musola es pelava en la mateixa platja, se desviscerava i es netejava molt bé amb aigua de la mar, s'escorria i es penjava al sol overta amb una canya per al seu assecat que durava uns dies, per a la nit se tenía que entrar per a evitar l'aigüatge que puges corrompre el peix, si era a l'estiu o feia algo massa de calor es salava una mica, que un cop ben sec estaba apte per a consumirse o es guardaben les musoles al rebost un temps, en un lloc sec i airejat de la casa, fins a l'hora del seu consum .
COSTUMBRISME: en acabar la pesquera la musola es pelava en la mateixa platja, se desviscerava i es netejava molt bé amb aigua de la mar, s'escorria i es penjava al sol overta amb una canya per al seu assecat que durava uns dies, per a la nit se tenía que entrar per a evitar l'aigüatge que puges corrompre el peix, si era a l'estiu o feia algo massa de calor es salava una mica, que un cop ben sec estaba apte per a consumirse o es guardaben les musoles al rebost un temps, en un lloc sec i airejat de la casa, fins a l'hora del seu consum .
CONSUM DE LA MUSOLA: A l'hora de cuinar la musola o peix gat secat
a l'aire, una de les maneres mes popular de consumirlo era torrat a
la brasa, després es procedia a trossejar-lo sobre un plat ón se'l
ruixaba amb un chorritet d'oli d'oliva u oli mezclat amb una picadeta
d'all, pebre roig i un troset de pesteta coenta , si la musola no
estaba seca del tot, es solía fer també fregida una mica amb alls,
ocasionalment quant el día era plovedor y de temporal, era costum de
fer algo d'allioli, el qual es restregaba per damunt de les llesques
de pa torrat, per acompanyar al plat de musola torrá.
AGRAIMENTS: Estes receptes marineres antigues, varen ser transmeses oralment per Pascual “el Ruso” (pescador de Torrelasal) i Encarnación “la Marinera” (venedora del peix de Torrelasal) als clients i veïns de Torrelasal i de la resta de la Ribera de Cabanes.
AGRAIMENTS: Estes receptes marineres antigues, varen ser transmeses oralment per Pascual “el Ruso” (pescador de Torrelasal) i Encarnación “la Marinera” (venedora del peix de Torrelasal) als clients i veïns de Torrelasal i de la resta de la Ribera de Cabanes.
No hay comentarios:
Publicar un comentario