domingo, 2 de mayo de 2021

EL EXPLORADOR HUMBOLDT EN LA SENIETA DE LA RIBERA DE CABANES.

GENT, COSTUMS, TRADICIONS, HISTÒRIES, PATRIMONIS, TERRES I PAISATGES DE LA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ:

PER: JUAN E. PRADES BEL (Taller d'història, memòries i patrimonis).

(Sinopsis): RECORDAR TAMBÉ ÉS VIURE…

(Temàtiques): PATRIMONIS DE LA PLANA D'ALBALAT.

(Temáticas): LOS TRANSPORTES Y LAS COMUNICACIONES A LO LARGO DEL SIGLO S.XIX POR LAS CARRETERAS Y CAMINOS REALES DE ESPAÑA.

(Temáticas): DATOS PARA LA HISTÒRIA Y LA RECREACIÓN MEMORIAL DEL ANTIGUO CAMINO REAL O CARRETERA REAL DE VALENCIA A BARCELONA (ACTUAL CARRETERA NACIONAL CN-340).

"ELS EXPLORADORS CIENTIFICS HUMBOLDT I BONPLAND I ELS ESTUDIS GEOGRÀFICS QUE VAREN REALITZAR PELS VOLTANTS DE LA "CASA DE POSTAS" DE “LA SENIETA”, EN EL CAMI REIAL DE LA RIBERA DE CABANES, EL 2 DE FEBRER DE 1799".

Escriu: JUAN EMILIO PRADES BEL.


La Senieta, 2020.
INTRODUCCIÓ: Este article està dedicat al pas i estada d'estudi a la Ribera de Cabanes del prestigiós explorador i geògraf Alexander von Humboldt (el Aristoteles del segle XIX) junt amb el seu prestigiós company de viatge d'investigació Aimé Bonpland. A la zona de la Ribera de
Cabanes varen arribar utilitzant els serveis de línea de diligència de posta, y varen arribar el día 1 de febrer de 1799, és van allotjar al menos dos nits en la venta o posada de la parada de posta anomenada de la Senieta, llòc ubicat en un paràm rural i agrari situat en mixt de la distancia entre els municipis de Torreblanca i Orpesa, el dia 2 de febrer varen realitzar diversos estudis de camp (geografia, ornitologia, botánica, ...) i excursions per l’entorn, i el 3 de febrer varen partir de nou en direcció cap a Sagunt, en el diari consta que van estar en la Cenieta de la Ribera el dia 2 de febrer, però un aclariment en el diari del viatge relata les pautes del treball científic que portava a terme que era d'un dia de sol a sol («En tots els llocs on he pernoctat he fet acuradament l'observació al matí i en fosquejar i ...). Humboldt i Bonpland, utilitzant els serveis de la línia de diligències de posta i fent excursións a peu, varen recórrer la costa mediterrània des de Marsella fins a Espanya, fent parades a les ciutats espanyoles de Barcelona, València i Alacant. En arribar a Madrid, gràcies al fet que al llarg del camí van anar prenent mesures d'altitud, van elaborar el primer esquema secciona'l precís del relleu de la península Ibèrica. Humboldt va escriure sobre este viatge:

(1)- “En tots els llocs on he pernoctat he fet acuradament l'observació al matí i en fosquejar, i he posat a un punt en relació amb l'altre. Per a mi el més important era dilucidar l'altitud de Madrid, com a punt central, mitjançant la comparació de moltes dades, independents entre si, per a després calcular, en totes dues Castilles i Astorga, les localitats davall i sobre l'horitzó de Madrid”. (Alexander von Humboldt (1799): “Diari del viatge per Espanya del 15-12-1798 al 25-06-1799”).

(2)- “Que prompte s'obliden les incomoditats dels camins i de les posades on no hi ha ni pa per a menjar, enmig de la frondositat d'aquesta vegetació i de la indescriptible bellesa física d'aquestes gents”. (Alexander von Humboldt (1799): “Diari del viatge per Espanya del 15-12-1798 al 25-06-1799”).

HUMBOLDT (1769-1859): Alexander Von Humboldt, en la seua joventut va tindre una sòlida formació científica. Tenia un esperit inquiet i emprenedor, i va projectar i va portar a terme una gran expedició científica a terres americanes. L'estada cientifica i el seu pas per la Ribera de Cabanes, forma part del viatge americà, era un gran viatge a través d'Espanya d'on varen partir cap al continent americà el 25 de juny de l'any 1799, Humboldt y Bonpland embarquen en Santa Cruz de Tenerife, partin rumb al continente america, un viatge que va durar diversos anys, i li va reportar una àmplia informació de primera mà, que després utilitzaria en la redacció de les seues obres (exemple: "Viaje a las Regiones Equinocciales del Nuevo Continente") (escrit amb el seu clolaborador Bonpland). En les seues investigacions, que van partir generalment d'observacions meticuloses sobre el terreny, va aplicar un mètode comparatiu, acarant els paisatges de diferents àrees geogràfiques. El fruit dels seus viatges i investigacions i d'una cultura autènticament enciclopèdica, varen quedar redactats en la seua obra mestra el "Cosmos" publicat en quatre volums a partir de 1845. Humboldt és un dels fundadors de la moderna geografia, i pretenia fundar el que ell mateix denomina com la "descripció física de la Terra", és a dir, la qual cosa hui s'entén com una geografia física integrada. Una disciplina capaç d'integrar els diferents elements del món natural. Aquest projecte es plasmarà en la seua gran obra Cosmos. Humboldt va estar molt vinculat als viatges d'exploració que van proporcionar tot un cabal de noves dades i experiències al món, i plenament patrocinat i reconegut de gran prestigi per les societats geogràfiques que van popularitzar els coneixements geogràfics i van crear un estat social d'opinió favorable cap a la geografia. Alexander von Humboldt amb els seus treballs pioners d'investigació va contribuir al reconeixement de la geografia com una disciplina escolar que va comportar la creació moderna de càtedres de geografia per a formar professors.

ADDENDA: ADICIONS I COMPLEMENTS SOBRE LES TEMÀTIQUES I MOTIUS REFERITS EN L'ARTICLE. (PER JUAN E. PRADES):

HUMBOLDT I BONPLAND, CRONOLOGIA DEL VIATGE PER ESPANYA:

15-12-1798: Alexander von Humboldt i el seu company de viatge francés Aimé Bonpland emprenen el seu viatge cap a Espanya, des del sud de França. Passen per Nimes, Montpeller i Perpignan i es dirigeixen al port de La Jonquera amb la finalitat d'entrar a Espanya.

05-01-1799: El cinc de gener, Humboldt xafa terra española de la Península Ibèrica en creuar per el pas de la Jonquera, i arriba el 7 de gener a Girona. Després, continua viatge cap a Barcelona. En diverses cartes comenta, que li va entusiasmar el paisatge de Catalunya i València, que li semblava un etern jardí amb la seua exuberant vegetació i l'agradable clima. També destaca la indústria de Catalunya, que li semblava similar a la d'Holanda.

08-01-1799: El vuit de gener Humboldt i Bonpland arriven a Barcelona, i s'allotjen a la Fontana d'Or. Des d'allí realitza una sèrie d'excursions científiques a Montserrat i Tarragona (emprendió con Bonpland excursiones de varios días a Montserrat, a Tarragona, para visitar ruinas romanas).

28-01-1799: Humboldt emprén el viatge de Barcelona a Madrid, passant per València. Ruta del viatge: Venta de Lionet (28 de gener), Els Munjos (va determinar la posició dels Monjós el 29 de gener), La Figuereta (va determinar la posició de La Figuereta el 29 de gener), Cambrils (30 de gener), Coll de Balaguer (va determinar la posició del Coll de Balaguer el 31 de gener), Venta de la Senieta (Cabanes) estació de posta situada entre Torreblanca i Orpesa (va determinar la posició de “La Senieta” el 2 de febrer), Sagunt, València (5 a 7 de febrer), (El 2 de febrer es van quedar en la Venta de la Senieta, en Valencia es van hospedar en el convent de Santa Tecla en el centre de València, varen fer els seus treballs a València entre els dies 4 i 7 d'este mes, i van passar de nou un dia en les ruïnes de Sagunt i el castell de Morviedro); i van partir cap a Madrid i Aranjuez per el Port d'Almansa, Albacete, Provencio, Quintanar de la Orden, Alcázar de San Juan, Corral de Almaguer, Ocaña, Aranjuez, Valdemoro, Madrid, La Coruña, les Illes Canaries,....

ALGUNES DE LES REFERENCIES TOPONIMIQUES DEL TEXT:

ELS MUNJOS: Es Santa Margarita y els Monjós, es un municipio y localidad de la comarca del Alto Penedés, provincia de Barcelona, comunidad autónoma de Cataluña, España.

EL PROVENCIO: El Provencio es un municipio español de la provincia de Cuenca, en la comunidad autónoma de Castilla-La Mancha.

LA SENIETA: Els transports de viatgers per carretera de terra, en els segles XVIII i XIX, es realitzaven en diligències, en cavalleries, cotxes, galeres, etcètera. Al pas del cami de posta per la plana del castell d'Albalat, es trobava un cambi de cavalleries en la Venta de la Senieta en la actual Ribera de Cabanes.

AÑO 1862. DILIGENCIAS DE BARCELONA A VALENCIA "LAS BARCELONESAS". Diligencias-correos de Valencia Las Barcelonesas. Esta acreditada Empresa continúa saliendo todos los días á las ocho y media de la noche, haciendo el servicio en 37 horas. Desde el día 15 los precios serán los siguientes: Berlina, 100 reales. -Interior, 80 reales, y cupé 70 rs.-Encargos, 8 reales la arroba. El despacho continúa en la Rambla del Centro, n. 35, junto al pasaje Bacardí, á cargo del Administrador Francisco Doménech. (Diario de Barcelona: Año 1862, no. 352 (18 dic. 1862) Ed. Mañana).

INSTRUMENTS DE HUMBOLDT:

(CONTINUARA):

BIBLIOGRAFIA:

Alexander von HUMBOLDT: Viaje a las regiones equinocciales del Nuevo Continente. Caracas: Monte Ávila Editores, 1991, segunda edición, 5 tomos. (Edición facsimilar del original francés, París: 1816- 1826 del Ministerio de Educación y Cultura en 1941 – 1942, traducción de Lisandro Alvarado, Eduardo Röhl y José Nucete – Sardi.

Alexander von HUMBOLDT: Cartas Americanas. Compilación, prólogo, notas y bibliografía de Charles Minguet. Caracas: Biblioteca Ayacucho, 1980. 428 p.

Alexander von HUMBOLDT: Cuadros de la Naturaleza. Caracas: Monte Ávila Editores, Colección Científica, 11 – 12, 2 tomos, 1972.

Alexander von HUMBOLDT: Alejandro de Humboldt por tierras venezolanas. Contiene la parte correspondiente a Venezuela de su Viaje a las Regiones equinocciales del Nuevo Continente. Presentación y selección de Pedro Grases; prólogo de Eduardo Röhl. Caracas: Fundación de Promoción Cultural de Venezuela (Col. "Viajes y descripciones" 1), 1983, 375 p.

ARXIU HUMBOLDT:

Alexander von Humboldt.





Esquema secciona'l precís
del relleu de la península Ibèrica.
Autor Humboldt. 


"La Senieta", construcción actual, asentada
 sobre los antiguos establos
 de las caballerías de la casa de postas.

"Venta de Benecasi", 1824, "Vistas en España", Edward Hawke Locker.


"La Senieta".
PURA GLORIA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario